Välj miljömärkt solskydd
Solen är stark och vi behöver skydda oss, helst med kläder och skugga. Solskyddskräm är ett bra komplement där kläderna inte täcker. Solskyddskrämer kan dock innehålla många olika ämnen som både kan vara hormonstörande och påverka livsmiljön i vatten. Som konsument är det svårt att hålla koll på alla ingredienser och välja rätt. Miljömärkta solskydd uppfyller långtgående krav för både hälsa och miljö.
UV-filter kan påverka miljön
Eftersom solskyddskrämer innehåller många olika ämnen kan effekterna av ämnena på hälsan och miljön variera. En kategori av ämnen som är specifik för solskydd är UV-filter. En del UV-filter kan ansamlas i levande organismer. Produkterna innebär en risk främst för de organismer som lever i vatten eftersom många använder solkräm i samband med att de badar och då läcker ämnena ut i vattnet. Den senaste tiden har det exempelvis kommit oroande rapporter om negativa effekter av UV-filter på koraller.
Medvetna konsumenter väljer miljömärkt
Även för en påläst konsument är det svårt att granska innehållsförteckningar och bedöma om produkten innehåller problematiska ingredienser. Glöm inte att du som konsument har rätt att få veta innehållet i produkterna.
Oberoende miljömärkningar som Svanen, EU Ecolabel eller Bra Miljöval granskar produkterna och säkerställer att de uppfyller så långtgående krav för hälsa och miljö som möjligt.
Kläder, hatt och solglasögon ger ett bra skydd mot solen och miljömärkta solkrämer passar som komplement.
Bli först att märka din solskyddsprodukt med Bra Miljöval
Ännu finns inga solprodukter märkta med Bra Miljöval men miljömärkningens kriterier är anpassade för det. Du som har ett företag som tillverkar solskyddsprodukter har chansen att bli först ut med solskydd märkt med Bra Miljöval.
Vilka krav ställer Bra Miljöval på solskyddskrämer och andra kosmetiska produkter?
Bra Miljöval ställer krav både på produktens ingredienser och dess förpackning. Ingredienserna ska uppfylla långtgående krav på nedbrytbarhet och giftighet för vattenlevande organismer. Strikta krav ställs även på hormonstörande och allergiframkallande ämnen. Förpackningen ska i sin tur utformas på ett sätt som minimerar klimatpåverkan och gynnar ett effektivt resursutnyttjande.
Hur blir en solskyddskräm märkt med Bra Miljöval
Här kan du läsa mer om miljömärkningens kriterier och hur ansökningsprocessen fungerar. Har du frågor, kontakta gärna produktansvarig Kerstin Varenius