Tredubbling av PFAS i frukt och grönsaker
Antalet fynd av PFAS från bekämpningsmedel i frukt och grönt har nästan tredubblats mellan år 2011–2021. Det visar en ny rapport från Pesticide Action Network (PAN). Flest fynd hittades i bland annat besprutad gurka, paprika och jordgubbar. — Vi tipsar om att välja ekologiskt där bekämpningsmedel är förbjudet, säger Jenny Ahlinder på Bra Miljöval Livsmedelsbutik.
I februari släppte nätverket Pesticide Action Network (PAN) en ny rapport som redogör frekvensen av PFAS från bekämpningsmedel som förekommer i konventionellt odlade frukter och grönsaker. Rapporten baseras på officiell myndighetsstatistik från PAN:s medlemsländer som samlats in mellan år 2011–2021. Rapporten visar att antalet fynd av PFAS från bekämpningsmedel i frukt och grönt nästan tredubblats mellan år 2011–2021. Av frukt och grönsaker odlade i EU hittades flest fynd av PFAS från bekämpningsmedel i jordgubbar, persikor, aprikoser, cikoria (rosensallat/endive), gurka och paprika 2021.
Ett sätt att minska risken att få i sig bekämpningsmedelsrester som innehåller PFAS-ämnen är att välja ekologiska livsmedel. Vid ekologisk livsmedelsproduktion är det förbjudet att bespruta grödorna med kemiska bekämpningsmedel. Ekologisk livsmedelsproduktion bidrar dessutom till rikare biologisk mångfald, renare vatten, gladare djur och schysstare villkor för bonden.
PFAS i bekämpningsmedel
PFAS började användas i bekämpningsmedel för att göra medlen mer effektiva under längre tid. Bekämpningsmedel sprejas direkt på odlingsmarken för att skydda grödorna mot skadedjur, svampangrepp och ogräs. Medlen sprids också oavsiktligt till jord, sjöar, vattendrag och levande organismer. I dagsläget är 37 olika PFAS-ämnen godkända att användas i bekämpningsmedel inom EU.
vad är PFAS?
PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser) är en grupp kemikalier som används på grund av dess goda vatten-, fett- och smutsavvisande egenskaper. Det finns tusentals olika PFAS-ämnen och dess kemiska stabilitet gör att de inte bryts ner i naturen. Ämnena förekommer på många olika platser i vår omgivning, såsom i stekpannor, matförpackningar, kosmetikaprodukter, impregnering, brandskum och i bekämpningsmedel.
hälsorisker med pfas
I populationsstudier på människor har man sett ett samband mellan exponering av vissa PFAS-ämnen och leverskador, förhöjda halter av blodfetter, tarmsjukdomar, sköldkörtelrubbningar och sämre vaccinsvar hos barn. PFAS-ämnena PFOS och PFOA misstänks även vara cancerframkallande och ha en negativ påverkan på reproduktionsförmågan. Vilka halter, när i livet och under hur lång tid man exponeras för PFAS-ämnena tros spela en avgörande roll för hälsoeffekterna.