Sundvalls kommun återställer naturliga vattensystem i Stångån – öring och vildlax återvände.
I Sundvalls kommun har två dammar rivits i Stångån för att återställa naturliga lek- och uppväxtmiljöer för havsvandrande arter. Bara några dagar efter att projektet slutfördes har öring och vildlax setts i vattendraget, vilket är ett tydligt tecken på att åtgärderna har gett resultat.
Stångån är ett av många vattendrag i Sverige som har påverkats negativt av industri och vattenkraft. De dammar som byggts i vattendraget har förändrat det naturliga vattenflödet i ån, och den biologiska mångfalden har minskat. Avsaknaden av rovfiskar som öring påverkar i sin tur hela Stångåns och anslutande vattendrags ekosystem.
— Sedan 1500- eller kanske 1600-talet har det funnits dammar här. Området har rymt kvarnar, smedjor och vattenkraftverk, säger Sven-Åke Westman, projektledare vid Sundsvalls kommun.
Sundsvalls kommun ansvarar för fyra dammar i Stångån och har, med bidrag från Bra Miljöval Miljöfond, rivit två av dem. Sten, sand och grus har placerats ut i vattendraget för att återskapa naturliga miljöer.
— Vi trodde rivningen skulle ta längre tid på grund av de rejäla dammarna, men de var byggda tidigt och saknade kraftfull armering vilket gjorde rivningsarbetet smidigt, förklarar Sven-Åke Westman.
De arter som bedöms dra nytta av åtgärderna är bland annat öring, flodnejonöga och harr. Bara några dagar efter avslutat projekt upptäcktes vildlax och öring uppströms där första dammen tidigare var placerad.
— Jag säger wow! Redan två, tre dagar efter rivningen av dammarna kunde vi se både lax och öring. Det är en jättebra start på den återetablering av öring och annan fisk som vi hoppas på, och utan miljöfondens bidrag hade vi inte kunnat genomföra projektet i år, avslutar Sven-Åke.
Elkunder bidrar till biologisk mångfald
Alla som väljer el märkt med Bra Miljöval bidrar till att det genomförs ett 20-tal miljöprojekt per år för att skydda den biologiska mångfalden. Pengarna till projekten kommer från fondavsättningar som energibolag måste göra för all Bra Miljöval-märkt el de säljer. Pengarna hamnar i en miljöfond och Bra Miljöval hanterar och beslutar om vilka projekt som ska få bidrag.
Vill du byta till miljömärkt el?
Idag finns det 56 energibolag som erbjuder Bra Miljöval-märkt el. Här kan du se vilka de är och vad det är för skillnad mellan förnybar och miljömärkt el.
Vill du söka bidrag till ett miljöfondsprojekt?
Alla företag och organisationer kan ansöka om att få bidrag till ett miljöfondsprojekt. Här kan du läsa hur det går till. Kontakta oss gärna så berättar vi mer.