Stort engagemang för återvinningsbara produkter och skonsamma ingredienser
Den 5 december samlades företag inom kosmetika och kemiska produkter på nätverksträff hos Bra Miljöval i Göteborg. Fokus låg på hållbarhetsutmaningar med cirkulära förpackningar och utfasning av farliga kemikalier. Det blev en eftermiddag fylld av givande diskussioner och nya lärdomar.
I början av december bjöd Bra Miljöval in till nätverksträff om miljömärkning, substitution och cirkulära förpackningar på kontoret i Göteborg. Licenstagare och företag inom branschen för kosmetika och kemiska produkter var på plats för en eftermiddag av inspirerande föreläsningar och diskussioner. På plats var också Malin Malmberg från Näringslivets producentansvar och Hanna Holmquist från ChemSec för att dela sin expertkunskap kring frågorna.
Det var med stort engagemang som utvecklingen av produkter som är skonsamma för miljö och hälsa diskuterades. Bland annat framkom att det finns utmaningar med att utveckla återvinningsbara förpackningar. Samtidigt fanns en förhoppning om mer likvärdiga förutsättningar genom den kommande nya Förpackningsförordningen som innebär harmoniserade krav inom hela EU. ChemSec Marketplace lyftes även som ett intressant verktyg för att byta ut ingredienser med farliga egenskaper mot bättre alternativ.
– Vi värdesätter en nära dialog med licenstagare och andra företag i branschen. De erfarenheter och insikter som kom fram under nätverksträffen är värdefulla för oss, inte minst när vi utvecklar miljömärkningens kriterier. Vi har gärna ett fortsatt utbyte kring utmaningar och erbjuder stöd och rådgivning till våra licenstagare som arbetar med att utveckla mer hållbara produkter, säger Kerstin Varenius, produktansvarig Bra Miljöval Kosmetika.
Tack till alla som deltog på nätverksträffen! Nu blickar vi framåt och hoppas att fler väljer att miljömärka kosmetika och kemiska produkter. Miljömärkningens granskning ger trovärdighet åt företag som arbetar för mer återvinningsbara förpackningar och utfasning av farliga kemikalier. Vi berättar gärna mer om våra krav och hur man ansöker om licens. Hör av er till oss för fortsatt dialog på
bmv-kem@naturskyddsforeningen.se.