Så kan matsvinn bli en matvinst
Den 29 september firar internationella matsvinnsdagen fem år. Under dagen uppmärksammar FN den mat som skulle kunna ätas, men som går till spillo. I själva verket är mycket av den mat som slängs fantastiska resurser. Få tips hur matsvinnet kan förvandlas till en riktig vinst.
Årligen slängs stora mängder ätbar mat, det påverkar både plånboken och miljön negativt. FAO (The Food and Agriculture Organization) rapporterar att ungefär 1.05 billioner ton mat från hushåll, restauranger och dagligvaruhandeln slängdes globalt under 2022 (1). Det är mat som istället hade kunnat komma till nytta.
Maxa resurserna, minska svinnet
Livsmedelsproduktion kräver stora mängder resurser som vatten, energi och mark. Dessutom leder produktionen av mat till stora utsläpp av växthusgaser. Visste du att matsvinn orsakar runt 10 procent av alla växthusgasutsläpp globalt? (1)(2) När mat slängs går dessa resurser till spillo, helt i onödan. Genom att minska matsvinnet tas resurserna till vara på och klimatpåverkan minskar.
Miljömärkning för minskat matsvinn
Butiker märkta med Bra Miljöval arbetar aktivt med att minska sitt matsvinn. De mäter regelbundet svinnet och har högt uppsatta mål för hur det ska minska. Ett exempel är att erbjuda kunder svinnlådor till reducerat pris, för att ta tillvara på bröd, frukt och grönsaker som annars skulle ha slängts. Läs mer om hur butiker arbetar med matsvinn här.
För restauranger finns KRAV-märkningen där köken i certifierade restauranger ska ha en dokumenterad plan för att reducera matsvinn både före och efter servering. Det ska finnas definierade mål som kan följas upp på köksnivå av certifieringsorganen vid de årliga kontrollerna. Läs mer om KRAV-märkta restauranger här.
Vinn med matsvinn!
Mat som annars hade hamnat i soporna kan bli till utmärkta ingredienser i enkla och goda rätter. Få tips på hur de 5 mest svinnade råvarorna enkelt kan förvandlas till riktiga matvinster.
Tillsammans kan vi göra skillnad – kolla in recepten nedan.
Tips på matsvinnsmat
Mjukt bröd
- Krutonger: Skär torrt bröd i kuber och ringla över lite olja. Stek eller baka sedan i ugnen tills brödbitarna blivit krispiga. Skippa oljan och mixa krutongerna i matberedare för att göra eget ströbröd.
- Vitlöksbröd: Torrt bröd kan få nytt liv som vitlöksbröd. Pensla brödskivor med olivolja eller smör, och gnid in med vitlök. Baka i ugnen tills det blir krispigt.
- Fattiga riddare: Doppa brödskivor i en blandning av ägg, mjölk och vanilj eller kanel. Stek sedan till gyllenbruna och servera med bär.
Tips på matsvinnsmat
Gurka
- Inlagd gurka: En kantstött gurka kan få nytt liv genom att snabbpicklas tillsammans med ättika, socker och salt.
- Grön smoothie: Använd upp gurka genom att mixa ner den i en fräsch smoothie. Passar perfekt tillsammans med t.ex. spenat, äpple och citron.
- Soppa: Behöver du bli av med stora mängder gurka? Testa att laga soppa på dem! Gurka kan nämligen användas i allt från en klassisk gazpacho och kalla yoghurtbaserade soppor, till varma varianter tillsammans med t.ex. potatis.
Tips på matsvinnsmat
Banan
- Banankaka: Baka en saftig kaka med övermogna bananer. Testa att smaksätta med kanel, hackad choklad eller nötter.
- Frysta bananskivor: Skär mogna bananer i slantar och frys in. Perfekt att ha i smoothies eller att göra bananglass av.
- Bananpannkakor: Mosa bananerna och blanda med ägg för att göra enkla pannkakor. Extra mättande blir det om man blandar i havregryn i smeten.
Tips på matsvinnsmat
Tomat
- Bruschetta: Kantstötta tomater är perfekta att hacka i mindre bitar och använda till t.ex. bruschetta. Blanda tomathacket med olivolja, vitlök och basilika och lägg blandningen på rostat bröd.
- Tomatsås: Tomater som börjar bli övermogna är extra smakrika. Koka tomaterna tillsammans med vitlök och örter och använd i grytor, till pasta eller på pizza.
- Rostade tomater: Rosta tomater som börjar bli mosiga i ugnen med örter och olja. Använd sedan som topping på t.ex. pasta, eller mixa till en mustig tomatsoppa.
Tips på matsvinnsmat
Mejeriprodukter
- Mjölk i mängder: Passa på att laga en béchamelsås till lasagne, eller slå ihop en pannkakssmet för att använda upp mjölken. Det går bra att frysa in både såsen och smeten för att använda i matlagning senare.
- Dipp eller sås: Med en halv burk crème fraiche, turkisk yoghurt eller gräddfi kommer man långt. Gör en sås till maten eller dipp till chipsen genom att blanda i t.ex. vitlök, örter, citron, soltorkad tomat eller kapris.
- Frys och ät senare: Generellt är mejeriprodukter feta och går bra att frysa om de inte hinner ätas upp. Mjölk och grädde kan frysas i iskubsformer för att användas i soppor och grytor. En ostkant kan rivas och sparas i frysen till en gratäng.