Olivkärnor blir grillbriketter
Grekiska olivodlare har använt olivkärnor till uppvärmning i flera hundra år. Nu har de blivit grillbriketter.
Kalamata olivbriketter tillverkas av restprodukten från olivoljeframställning i Grekland. Olivkärnorna förbränns till kol, blandas med vatten och naturlig stärkelse, och formas till briketter.
— Inga träd har avverkats för att framställa våra olivbriketter och tillverkningen är cirkulär, säger Bob Evertse på Base Cooking som tillverkar briketterna.
Om olivkärnebriketterna
Grillbriketterna fungerar på alla typer av kolgrillar - klotgrill, kolgrill av tunnmodell, kamado, Big Green Egg eller en öppen grill. Olivbriketterna är nästintill doftfria och det bildas mycket lite rök. Olivbriketterna kan användas till alla typer av grillmetoder: direkt grillning, ‘Caveman Style’, röka, indirekt eller ‘Low and Slow’. Briketterna lämnar nästan ingen aska.
- 100% ekologiska
- Fungerar till alla kolgrillar
- Smak- och doftfria
- Avger nästan ingen aska
- Brinntid cirka 4-10 timmar beroende på grillmetod
- Liten rökbildning
Briketterna återfinns där grillbriketter säljs.
Läs mer på www.basecooking.se
olivbonden bakom briketterna
Bränslerester blir grillbriketter
I den grekiska staden Kalamata har olivträd odlats av familjer i generationer och Grekland är världens tredje största producent av olivolja. Olivträden ger även mat, djurfoder och bränsle. Av bränsleresterna gör familjeföretaget Klimis Bra Miljöval-märkta Base Cooking Kalamata olivbriketter.