Ny fisktrappa hjälper laxen att vandra
Den lekande laxen i Nidelve i Rygene, södra Norge, har alltid haft det svårt att ta sig fram i Rygeneforsen. Ett månghundrigt utvinnande av vattenkraft och dammverksamhet har länge skapat vandringshinder. Med ekonomiskt stöd från Bra Miljöval Miljöfond har norska Agder Energi och svenska Entelios byggt en fisktrappa för att skapa framkomlighet för olika fiskarter.
Redan på 1600-talet användes vattenfallet från vattenkraftverket till sågverk, kvarnar och träslipning. I början av förra seklet byggdes Rygene kraftstation och i slutet av 1970-talet stod en kraftstation med tillhörande damm vid Rygeneforsen klar. Denna utvinning av vattenkraften har dämt upp en sträcka på nära en kilometer och hindrat flertalet fiskar att vandra fritt.
För att skapa vandringsvägar till fiskar sökte Agder Energi och Entelios ekonomiskt stöd via Bra Miljöval Miljöfond. 2021 byggdes en ny fisktrappa vid dammen Rygene. Fisktrappan är likt en delad stege vilket gör att fisken kan simma hela trappans längd utan att behöva hoppa från pöl till pöl som i traditionella fisktrappor. Nu får lax och öring smidigare vandring än att passera vid dammen Rygene.
— Det er veldig bra å se at vi kan bruke fondene som opparbeides i forbindelse med salg av opprinnelsesgarantier til gode miljøtiltak i elvene der vi har kraftproduksjon. Fisketrappa på Rygene har fungert godt allerede fra første sesong da det vandret opp 1400 fisk i den nye trappa i 2021. En godt fungerende fisketrapp sammen med andre miljøtiltak vi har gjennomført i Nidelva er med på å bedre miljøtilstanden i en elv med betydelig kraftproduksjon, säger Aleksander Andersen på Agder Energi.
— Vi på Entelios arbetar stenhårt för att erbjuda innovativa energitjänster och så hållbara elval som möjligt till kunderna. Att vi nu kan vara med och skapa en fin och långsiktigt bra miljö för fisken i våra nordiska älvar känns jättekul och bra i hjärtat, säger Christian Bengtsson på Entelios.
Finansieringen till projektet kommer delvis från Bra Miljöval fonder som byggts upp från försäljning av miljömärkt el från energibolag som Entelios och Agder Energi.
Elkunder bidrar till biologisk mångfald
Alla som väljer el märkt med Bra Miljöval bidrar till att det genomförs ett 20-tal miljöprojekt per år för att skydda den biologiska mångfalden. Pengarna till projekten kommer från fondavsättningar som energibolag måste göra för all Bra Miljöval-märkt el de säljer. Pengarna hamnar i en miljöfond och Bra Miljöval hanterar och beslutar om vilka projekt som ska få bidrag.
Vill du byta till miljömärkt el?
Idag finns det 60 energibolag som erbjuder Bra Miljöval-märkt el. Här kan du se vilka de är och vad det är för skillnad mellan förnybar och miljömärkt el.
Vill du söka bidrag till ett miljöfondsprojekt?
Alla företag och organisationer kan ansöka om att få bidrag till ett miljöfondsprojekt. Här kan du läsa hur det går till. Kontakta oss gärna så berättar vi mer.