Matsvinnsdagen – hur kan matsvinnet minskas? 

Idag den 29 september är det internationella matsvinnsdagen. En dag då FN uppmärksammar hur mycket mat som slängs som hade kunnat ätas upp. Mängden matsvinn kan odlare, handlare och privatpersoner påverka. Livsmedelsbutiker märkta med Bra Miljöval har krav på sig att mäta och successivt minska sitt matsvinn. Läs om hur en Bra Miljöval-märkt butik i Göteborg har gjort och få tips på vad du själv kan göra för att slänga mindre mat och därigenom både spara pengar och minska din miljöpåverkan. 

En tredjedel av all mat som produceras i världen slängs. Samtidigt går över 800 miljoner människor hungriga varje dag och världens befolkning ökar. Både livsmedelsbranschen och hushållen måste minska matsvinnet så att maten som produceras mättar magar i stället för att slängas. I Sverige slänger varje person runt 37 kilo ätbar mat och dryck varje år. Det vill säga mat som hade kunnat ätas upp och sparat både pengar och miljöpåverkan. För att minska dessa oroande siffror ställer Bra Miljöval höga krav på märkta livsmedelsbutiker att minska sitt eget matsvinn och även försöka påverka sina kunder till att slänga mindre mat.  

Matbutikens arbete med matsvinn uppskattas av kunderna 

I maj i år öppnade Willys en ny butik på Första Långgatan i centrala Göteborg. För butikschefen Alexandra Olsson har det varit viktigt att få i gång rutiner kring att minska matsvinnet från dag ett.  
— Alla som jobbar här ska veta från start vad Willys står för och vilka våra hållbarhetsmål är, säger Alexandra. Hon tycker att man kan se en förändring på flera plan, både från branschens håll och kundens.  

— Från kundens sida märks en större medvetenhet som nog beror både på miljöintresse och de ökade matpriserna. Påsarna med gårdagens bröd och lådorna med kantstött frukt och grönsaker är oerhört populära. Vissa företag kommer och köper våra svinnlådor i stället för att beställa en fruktkorg till kontoret, berättar Alexandra.  

Willys på Första Långgatan har sedan öppning även donerat svinn till Räddningsmissionens butik Maträtt som säljer donerad mat och främst finns till för människor i ekonomisk utsatthet. Det har blivit ett allt vanligare sätt för livsmedelsbutiker att ta hand om sitt matsvinn och samtidigt bidra till social hållbarhet. 

Willys Första Långgatan är märkt med Bra Miljöval.
Willys Första Långgatan är märkt med Bra Miljöval.

Tips för att minska sitt matsvinn

  • Få koll på svinnet
    Skriv ner vad du kastar under två veckor.Det är skillnad på matavfall som bananskal och oätlig blast, och matsvinn som är sådant som blivit dåligt men hade kunnat ätas med bättre planering.
  • Köp mindre förpackningar
    det blir dåligt? Då kan du överväga att köpa mindre förpackningar av den varan. Många livsmedel går att dela upp och frysa in så slipper de stå i kylen och bli dåliga.
  • Ta hand om stumpar och slattar
    Ofta blir det lite kvar av både grönsaker, mejeriprodukter och såser. Tillsammans med en burk bönor och lite vatten och kryddor kan det förvandlas till en god gryta. Samla stumpar och slattar på ett speciellt ställe i kylen eller frysen så får du bra överblick över när det börjar bli dags för restfest.

    Fler tips hittar du här

    Tillsammans kan vi göra skillnad och få ner både mängden matsvinn och minska miljöpåverkan.

Källor:

ikon, livsmedelsbutik

Om Bra Miljöval Livsmedelsbutik

Bra Miljöval Livsmedelsbutik ställer höga krav och är en märkning för butiker som vill ligga i framkant. Märkta butiker kan visa att en oberoende part har granskat miljöarbetet. Tillsammans gör vi skillnad.

Läs om märkningen
Gillas av 1