Framgångar för miljö och klimat 2024
Bra Miljöval har under året fortsatt sitt viktiga arbete för att möjliggöra en hållbar omställning, och framstegen visar på märkningens starka genomslag i flera sektorer.
Bra Miljöval ställer tuffare miljökrav på bilförsäkringar
Varje år rapporteras omkring en miljon skador på försäkrade personbilar, vilket leder till betydande miljöpåverkan genom skadehantering. Därför skärpte Bra Miljöval sina miljökrav för bilförsäkringar i februari. De nya reglerna fokuserar på att minska klimat- och miljöpåverkan från skadehanteringen, minska utsläpp av hälso- och miljöfarliga ämnen, samt främja bildelning och förnybara drivmedel.
Kollektivtrafik och bilpooler bidrar till låga utsläpp och hållbara resor
Under 2024 fortsätter märkningen att bidra positivt till transportsektorn. Hälften av alla personkilometer inom Sveriges kollektivtrafik är nu miljömärkta, vilket innebär låga utsläpp av klimat-, hälso- och miljöfarliga avgaser. Dessutom drivs fordonen med förnybar och miljömärkt el.
Tre reseföretag valde att märka sina resor med Bra Miljöval under året, Vara Vård AB, Adept Sverige AB och Vy flygbussarna.
Större utbud av miljömärkta vardagsprodukter
Årets arbete har resulterat i 21 nya miljömärkta kemiska produkter och 12 nya kosmetiska produkter. Totalt finns nu 394 produkter som bär Bra Miljövals märkning, vilket möjliggör för konsumenter att välja mer hållbara och hälsosamma alternativ.
Skyddad biologisk mångfald och stärkt position i Europa för miljömärkt el
Tre vindkraftverk som levererar Bra Miljöval-märkt el har under året installerat/aktiverat mjukvaran BAT-mode, vilket gör det möjligt att reglera när vindkraftverken ska stoppa när bland annat fladdermöss är aktiva. Förnybar elproduktion kan kombineras med skydd av den biologiska mångfalden.
2024 uppgick tillgången på Bra Miljöval-märkt el till över 18 500 GWh vilket den största sedan el började miljömärkas 1995. Detta bidrar betydligt till miljöanpassad förnybar elproduktion.
Miljömärkningen för elenergi tog ytterligare plats i Europa under 2024 och deltog bland annat på RECS Market Meeting i Amsterdam – global träff inom förnybar energi. Med tanke på det stora intresset banar det väg för fler möjligheter att ställa miljökrav på europeisk elproduktion.
Miljömärkta mobilabonnemang driver hållbar konsumtion och återvinning
Sedan 1 mars är mobiloperatören Fibio licenstagare till Bra Miljöval och erbjuder miljömärkt mobilabonnemang till både nya och befintliga abonnemang. Bra Miljöval Mobilabonnemang främjar återanvändning och återvinning av telefoner för att minska mängden nyköp av mobiltelefoner. Genom ändrade konsumtionsvanor bidrar märkningen till en lägre miljö- och klimatpåverkan från gruvindustri och produktion.
Under året har ävenBra Miljöval stöttat operatörer med nytt utbildningsmaterial till säljare för att stärka kunskapen om hållbarhet.
Offentlig upphandling som drivkraft för hållbar utveckling
Offentlig upphandling uppgår till drygt 900 miljarder kronor per år. Det innebär att offentlig sektor har möjlighet att vara en stor drivkraft för hållbar utveckling. Miljömärkning är ett resurseffektivt sätt för upphandlare att ställa ambitiösa krav för hälsa och miljö, då märkningsorganisationen står för både kravutveckling och uppföljning. Under året har Bra Miljöval varit närvarande i olika arenor för att öka medvetenheten kring vikten av att ställa miljökrav i offentlig upphandling. Det lyftes bland annat under Almedalsveckan.
Bra Miljövals krav på kosmetiska produkter, där munvårdsprodukter ingår, är utformade för att fungera med reglerna för användning av märkning för upphandlingar enligt LOU. Fråga oss gärna eller se UHMs hemsida för mer information om reglerna. Om miljökrav på munvårdsprodukter i offentlig upphandling
Energifond har möjliggjort energieffektivisering i över 200 projekt
Sedan 2010 har Bra Miljöval Energifond finansierat 218 projekt, vilket har resulterat i betydande energibesparingar och stöd till en hållbar och förnybar framtid. Mer än 90 procent av tillfrågade projektägare anser att stödet från fonden har varit avgörande för projektens genomförande.
20 procent elbesparing hos villaägare med smart termostat
Med hjälp av smart termostat har över 500 villor sparat över 20 procent av sin elanvändning visar en färsk studie av Ngenic och GodEl. Totalt fick elkunderna lägre elräkning med hela 8 000 kronor mellan oktober och april 2022/23 och en lika stor besparing 2023/24. Projektet delfinansierades av Bra Miljöval Energifond, pengar som har samlats in från GodEls försäljning av el märkt Bra Miljöval. Energifondens medel bidrog till att ge GodEls kunder ett reducerat pris för att köpa Ngenic Tune och Track värmepumpsstyrning under elpriskrisen 2022.
18 miljoner till föreningar för att spara energi
I mitten av oktober nylanserades Bra Miljöval Energifond med 18 miljoner i potten som ideella föreningar kan ansöka om för att genomföra energieffektivisering. Hittills har över 15 ansökningar inkommit från en bredd av föreningar. Spridningen av lanseringen blev rikstäckande, bland annat genom utbildning hos Sveriges klimat- och energirådgivare som har vardaglig kontakt med föreningar.
Val av el som gynnar djur och natur
112 rivna hinder för fisk, 24 nya fiskvägar och 162 miljoner till miljöprojekt. Det har alla som valt el märkt med Bra Miljöval bidragit till. Samtidigt ställs runt 50 tuffa miljökrav varje dag på elproduktionen. För att värna om djur och natur. Val av el som gynnar djur och natur
2024 har 16 nya miljöprojekt slutförts och de har fått cirka 10 miljoner. Ytterligare 13 nya projekt att godkänts i år med en omfattning på nära 7 miljoner.
Fler märkta matbutiker främjar hållbara konsumtionsval
Under året har 11 nya butiker certifierats med Bra Miljöval, vilket främjar hållbara konsumtionsval och minskar detaljhandelns miljöpåverkan. Willys fortsätter sitt åtagande att miljömärka alla nya butiker, och en viktig förstudie har gett värdefulla insikter för framtida utveckling.
Skärpta klimatkrav för uppvärmning banar väg för framtidens fjärrvärme
Över hälften av Sveriges bostäder och lokaler värms med fjärrvärme - en energikälla som står för cirka 50 TWh årligen i ungefär 570 städer och tätorter. Under året har Bra Miljöval tagit fram förslag för att skärpa kraven för värmeenergi för att minska klimatpåverkan och stärka den biologiska mångfalden. De nya kraven är ute på remiss och lanseringen väntas bli under första delen av 2025.
Ökad närvaro globalt och förstudie på nytt märkningsområde
På global nivå stärker Bra Miljöval sin position inom miljömärkning genom att säkra en plats i styrelsen för Global Ecolabelling Network. Dessutom har förstudien om ett nytt märkningsområde, "Morgondagens miljömärkning av byggnader", slutförts och går nu vidare till nästa fas med pilotprojekt.